sobota, października 14, 2017

Puree z Dyni

Puree z dyni,przetwory,puree do ciast i deserów

Niektórzy twierdzą,że dynia zwyczajna nie bardzo nadaje się do słodkich dań,ja jednak jestem innego zdania.Jest najpopularniejsza i najczęściej używana w kuchni.Po dobrej obróbce i przyprawieniu nadaję się do wszystkiego.
Aby sprawdzić czy dynia jest dojrzała powinno się zwrócić uwagę na jej kolor,który powinien być żywy i intensywny,ciężar i symetryczny kształt.Ogonek dyni ròwnież pomorze nam w ocenie dojrzałości,który powinien być zdrewniały i podobny do korka.
Dynię można mrozić po uprzednim upieczeniu w formie cząstek lub puree. Dzięki temu smakiem dyni można cieszyć się calutki rok.

Składniki:

  • jedna średnia dynia
Dynię porządnie umyć,środek wydrążyć gałkownicą do lodów(można też łyżką,ale to jest najszybszy sposób).Pokroić na plastry i poukładać w naczyniu żaroodpornym,przykryć i wstawić do piekarnika  na ok.40 minut w 180 C.Miękkość dyni można sprawdzić widelcem lub patyczkiem.
Upieczoną dynię wystudzić i zmiksować.
Teraz można przystąpić do pieczenia ciast i robienia deserów z dodatkiem dyni.
























1 komentarz:

  1. Uwielbiam dynię, kremy przeciery pasty i wszystkie inne produkty zrobione z niej. Dla mnie jest ona tak uniwersalna że nadaje się do wszystkiego zarówno Do dań na ostro jak i do potraw na słodko chociażby ciast. Dlatego takie puree będzie gdzie super choć zazwyczaj zawsze robiłam wszystko na bieżąco z dyni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger