Mocno czekoladowo-kakaowe ciasto przełożone kremem z mleka w proszku. Bardzo pyszne i idealne do popołudniowej kawki lub na dziecięce party.
Składniki na brownies:
- 150 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- szklanka mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g mlecznej czekolady
Mąkę i kakao przesiać do miski,dodać szczyptę soli,cukier wanilinowy i sodę-wymieszać.Do miseczki wbić całe jajka i rozbełtać widelcem.
Do suchych składników wlać masło i zamieszać trzy razy łyżką,żeby tylko trochę połączyć składniki.Następnie wlać jajka,wsypać czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto wylać do blaszki o średnicy 25x30 cm i wyrównać.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.20-25 minut.(termoobieg 160C).Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Krem z mleka w proszku:
- 125 ml mleka
- 1,5 szklanki mleka w proszku (niegranulowane)
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g masła
- cukier waniliowy
Ciasto przekroić na dwa placki.Na pierwszy placek wyłożyć krem i przykryć drugim.Polać polewą i udekorować wedle uznania.
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady (u mnie z kawałkami orzechów)
- 60 g masła
Ciasto przechowywać w lodówce.Przed podaniem dobrze jest ciasto wyjąć z lodówki,ponieważ krem dość mocno twardnieje.
Widzę napis brownies - wchodzę bez wahania. Chociażby popatrzeć na cudaśne fotki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńOd wczoraj każdy mnie kusi jakimiś wypiekami :D pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWitam, a ile jaj dodać? Bo nie widzę w przepisie?
OdpowiedzUsuń