Święta zbliżają się wielkimi krokami,więc przygotowałam dla Was propozycję Świątecznego piernika. Jako dziecko nie cierpiałam smaku tego ciasta,ale widocznie z wiekiem gusta się zmieniają i teraz jest to moje ulubione ciasto.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 jajko L
- 150 g miodu
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Składniki na galaretkę:
- 500 ml pomarańczowego soku (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 25 g żelatyny
- cukier (ilość zależy od tego jak kwaśne są pomarańcze)
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki masła
Dodatkowo:
- 400 g masy marcepanowej(w tym przepisie użyłam kupnej,ale własnej roboty jest zdecydowanie smaczniejsza)
Na dobrze wystudzone ciasto wylać tężejącą galaretkę pomarańczową i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.Masę marcepanową rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na galaretkę(nie ściągać papieru). Na papier położyć jakieś obciążenie np.deskę lub blachę i odstawić na parę godzin do lodówki.Po tym czasie zdjąć papier i ciasto polać polewą.
Po jakimś czasie marcepan przyjmuję półpłynną konsystencję,więc zamiast na galaretkę ,marcepanem można przełożyć przekrojony piernik.
Oj zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńMogę cię zatrudnić? Ja będę ci obiady robić a ty mi ciasta :D
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi przepysznie!
OdpowiedzUsuńPiernik wygląda rewelacyjnie! Z chęcią bym się skusiła na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń