poniedziałek, grudnia 04, 2017

Piernik z galaretką i marcepanem

Ciasto piernikowe, piernik,marcepan,pomarańcza,święta

Święta zbliżają się wielkimi krokami,więc przygotowałam dla Was propozycję Świątecznego piernika. Jako dziecko nie cierpiałam smaku tego ciasta,ale widocznie z wiekiem gusta się zmieniają i teraz jest to moje ulubione ciasto.

Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 1 jajko L
  • 150 g miodu
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
Masło,cukier i miód włożyć do garnka i wstawić na mały ogień.Podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą,odstawić do przestudzenia. Mąkę,sodę,przyprawę do pierników i sól wymieszać.Do przestudzonej masy wbić jajko i wymieszać,dodać resztę składników i połączyć.Ciasto przełożyć do formy o średnicy  25x30  cm i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec ok.25 minut lub do suchego patyczka.

Składniki na galaretkę:
  • 500 ml pomarańczowego soku (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 25 g żelatyny
  • cukier (ilość zależy od tego jak kwaśne są pomarańcze)
Żelatynę namoczyć w połowie szklanki soku pomarańczowego i odstawić na ok.15 minut.Resztę soku przelać do garnka i wraz z cukrem doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia.Odstawić.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać miękkie masło i mieszać do otrzymania jednolitej konsystencji.Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta.

Dodatkowo:

  • 400 g masy marcepanowej(w tym przepisie użyłam kupnej,ale własnej roboty jest zdecydowanie smaczniejsza)
Składanie ciasta:

Na dobrze wystudzone ciasto wylać tężejącą galaretkę pomarańczową i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.Masę marcepanową rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na galaretkę(nie ściągać papieru). Na papier położyć jakieś obciążenie np.deskę lub blachę i odstawić na parę godzin do lodówki.Po tym czasie zdjąć papier i ciasto polać polewą.

Po jakimś czasie marcepan przyjmuję półpłynną konsystencję,więc zamiast na galaretkę ,marcepanem można przełożyć przekrojony piernik.










4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger