Może ciasto nie wygląda na spektakularne,ale mogę Wam obiecać,że jest pyszne.Uprażony słonecznik dodaje finezji temu ciastu.Polecam wypróbować.
Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- szklanka cukru kryształ
- 1,5 szklanki mąki Polskie Młyny
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Wsypaujemy po trochu cukier i nadal ubijamy (ok.5 minut),pod koniec ubijania kolejno wrzucamy żółtka i na najniższych obrotach miksera miksujemy.Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy,partiami dodajemy do masy,delikatnie wymieszamy łyżką i przelewamy do blachy o wymiarach 38x26cm.Pieczemy w 170-180C ok.30-40 minut.
Krem:
- puszka masy krówkowej (460g)
- 200 g masła min.82% tłuszczu
Słonecznik:
- 200 g słonecznika łuskanego Polskie Młyny
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3-4 łyżki mleka
Poncz:
- szklanka ciepłej wody
- 3-4 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
Dobrze wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty.Dolny blat umieszczamy z powrotem w blaszce,nasączmy ponczem i wykładamy 3/4 kremu .Przykrywamy drugim blatem i ponownie nakrapiamy ponczem.Wierzch smarujemy resztą kremy i posypujemy ostudzonym słonecznikiem.Wstawiamy do lodówki.
Ciasto proste, ale nie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem i tak apetycznie wyszło. Ogólnie czytając Jakie składniki używać to wiem że z pewnością by mi smakowało. Póki co i tak sobie takiego ciasta nie zrobię Chyba że jak będę u babci to u niej korzystam z piekarnika.
OdpowiedzUsuń