Zapraszam na wypasioną mocno kakaową tartę,napchaną mnóstwem kremu i słodkimi bananami.
Spód na tartę:
- 225 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- jajko (małe)
- 3 łyżki kakao
- 70 g cukru pudru
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko obsypać mąką aby się nie przykleiło) i rozwałkować na szerokość blachy do tarty.Zdjąć jeden arkusz papieru a ciasto przełożyć na blachę papierem do góry,zdjąć arkusz i wylepić formę.Nadmiar ciasta odciąć nożem.Schłodzić w lodówce przez ok.30 minut.
Ciasto podziurkować widelcem,całość przykryć folią aluminiową (razem z bokami) a na dno wyłożyć obciążenie np: groch,fasolę,ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180º C) i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Tartę piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą blachę lub jak u mnie,na drugą prostokątną tartę o średnicy 35x12 cm.
Krem patissiere:
- 900 ml mleka
- laska wanilii
- 9 żółtek
- 150 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 30 ml likieru
W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii i samą laską.Doprawić do wrzenia i wyciągnąć laskę wanilii i odstawić.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty.Pastę wlać do ugotowanego mleka i dobrze wymieszać wymieszać.Postawić na ogień i cały czas mieszając drewnianą łyżką gotować aż powstanie gęsty krem.Zdjąć z ognia i wmieszać likier.Ostudzić przykrywając folią spożywczą w taki sposób by dotykała kremu.
Krem śmietanowy:
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru wanilinowego
- 1 śmietan-fix (opcjonalnie,jakby krem miał za lekką konsystencję)
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami.Serek mascarpone wymieszać i dodać do śmietanki,delikatnie połączyć.
Dodatki:
- 3-4 banany
- sok z połowy cytryny
- 50-100 g czekolady do dekoracji
Banany pokroić w krążki,przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.Poukładać na wystudzonej tarcie.Wystudzony krem patissiere wymieszać (żeby krem był lżejszy można dodać 330 ml kremówki,lekko ubitej) ,wyłożyć na banany.Na krem rozsmarować masę śmietanową i udekorować czekoladą.Wstawić do lodówki.
O mniaaaaaam, idealna ;))
OdpowiedzUsuńAż ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńMoim domownikom zanim pozwoliłam zjeść to języki im do d..... uciekały XD
UsuńAle pyszności! Z chęcią bym się wprosiła na kawałek :D
OdpowiedzUsuńOstatnio mam fazę na wszystkie ciasta z bananami, a to wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńTo nic innego jak zrobić i zjeść :)
Usuń