sobota, lipca 07, 2018

Cytrynowa rolada z malinami i bitą śmietaną

Cytrynowa rolada z malinami i kremem śmietanowym

Delikatna, puszysta rolada z nutą cytrynową, bitą śmietaną i świeżymi malinami. Zniknęła w oka mgnieniu, czyli był to znak, że rodzince smakowało. Polecam .

Rolada biszkoptowa:
  • 4 jajka L
  • 100 g mąki tortowej
  • 70 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • łyżka cukru wanilinowego


Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Dużą formę do pieczenia posmarować masłem i przykleić do niej arkusz z papieru do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm.
Jajka wbić do miski,wsypać cukier i cukier wanilinowy, ubijać na wysokich obrotach 5-7 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Pod koniec ubijania dodać skórkę z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek bezpośrednio przez sitko, w trzech partiach, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 11 minut.
Wilgotną ściereczkę rozłożyć na blacie kuchennym. Ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry, bezpośrednio po upieczeniu. Delikatnie zerwać papier do pieczenia i ciasto przykryć drugą wilgotną ścierką. Tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.


Nadzienie:
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • op. śmietan-fix (opcjonalnie)
  • 400 g malin


Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Z rolady zdjąć ściereczkę i równomiernie rozsmarować krem. Na wierzch poukładać maliny delikatnie wciskając w śmietankę. Delikatnie zwinąć roladę i włożyć do lodówki na ok. 12 godzin ( wtedy smakuje najlepiej).


Inspiracja przepisu-Kwestia Smaku

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. :) Uwielbiam takie lekkie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wyszła Ci przepięknie! Wygląda jak z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale chyba miałaś na myśli rolada ;-)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger