niedziela, lipca 15, 2018

Tort z owocami leśnymi

tort,owoce leśne,cake

Tradycyjny biały biszkopt napakowany kremem śmietanowym z porządną ilością owoców. Tort należy do mniej słodkich, ale oczywiście można dozować ilość cukru wedle uznania. U mnie zniknął w ciągu dwóch dni i przyznam, że prawie połowę zjadłam sama ;-) 

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru kryształ
  • 0,5 szklanki mąki tortowej 
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, w połowie ubijania dodać partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna dodać żółtka. Przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia wsypać do masy w trzech partiach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem dopieczenia, brzegów niczym nie smarować. Ciasto wlać do blachy , wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180º C i piec ok. 35 minut lub do suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia. Jeżeli zdarzy się, że na biszkopcie zrobi się górka w trakcie pieczenia, to nie przejmować się-sama opadnie podczas stygnięcia.


Krem:
  • 600 ml śmietanki 36 %
  • 500 g serka mascarpone 
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • ziarenka z łaski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
  • owoce-jeżyny, jagody, maliny
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ziarenka z laski wanilii, serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Jeżeli tort ma postać w lodówce dłużej dobrze jest dodać żelatyny lub 2-3 opakowania śmietan-fixu. U mnie nie było takiej potrzeby bo został zjedzony w dwa dni.

Poncz:
  • 200 ml wody 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
Wodę z cukrem zagotować, dodać sok z cytryny i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Biszkopt przekroić na 3 części. Na paterę lub talerz położyć dolny blat i dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć krem, rozsmarować i przykryć drugim blatem, kolejny raz nasączyć, wyłożyć krem i przykryć ostatnim blatem (nasączyć). Resztę kremu rozsmarować po całym cieście wraz z bokami, na wierzch poukładać sporą ilość leśnych owoców. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aż ciasto się przegryzie.



4 komentarze:

  1. No i mam przepis na wakacyjny tort :) Bardzo przydatny post! Jestem u Ciebie pierwszy raz ale widzę, że masz całą masę przepisów a przy tym masz piękny blog i zdjęcia! Zostaję i obserwuję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! Ten tort wygląda bosko! Na jego widok zaczęło mi aż burczeć w brzuchu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie taki chodzi za mną od kilku dni. No może z chociaż jednym blatem kakaowym... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger