poniedziałek, listopada 12, 2018

Rolada z dżemem jagodowym



Rolada z jagodami i bitą śmietaną



Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Dużą formę do pieczenia posmarować masłem i przykleić do niej arkusz z papieru do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm.

Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać na wysokich obrotach 5-7 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek bezpośrednio przez sitko, w trzech partiach, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 11 minut.

Wilgotną ściereczkę rozłożyć na blacie kuchennym. Ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry, bezpośrednio po upieczeniu. Delikatnie zerwać papier do pieczenia i ciasto przykryć drugą wilgotną ścierką. Tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Nadzienie:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • śmietan-fix
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

Dżem jagodowy:
  • 350 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki dżem fixu
Umyte jagody wrzucić do garnka, wlać 1/4 szklanki wody i gotować aż owoce się rozpadną. Dodać cukier i dżem-fix. Dobrze zamieszać, pogotować 5 minut i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Zimny dżem wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy i rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietankę równomiernie nałożyć na dżem. Zwinąć ciasto w roladę i odstawić do lodówki, bezpośrednio przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Rolada najlepiej smakuje jak wszystko się przegryzie ;) czyli na następny dzień.




2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger