Biszkopt:
- 6 jajek
- 80 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać na wysokich obrotach 5-7 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek bezpośrednio przez sitko, w trzech partiach, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 11 minut.
Wilgotną ściereczkę rozłożyć na blacie kuchennym. Ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry, bezpośrednio po upieczeniu. Delikatnie zerwać papier do pieczenia i ciasto przykryć drugą wilgotną ścierką. Tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie:
- 200 ml śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru
- śmietan-fix
Dżem jagodowy:
- 350 g jagód świeżych lub mrożonych
- 2-3 łyżki cukru
- 1-2 łyżki dżem fixu
Zimny dżem wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy i rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietankę równomiernie nałożyć na dżem. Zwinąć ciasto w roladę i odstawić do lodówki, bezpośrednio przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Rolada najlepiej smakuje jak wszystko się przegryzie ;) czyli na następny dzień.
wygląda pysznie, z chęcią wypróbujemy
OdpowiedzUsuńO matko, jakie to piękne! Poproszę o przesłanie kawałka mailem :D
OdpowiedzUsuń