niedziela, kwietnia 14, 2019

Jagodzianka


Ciasto z jagodami,budyń jagodowy

Co zrobić z zalegającymi mrożonymi owocami? Oczywiście ciasto. Zdecydowałam się na kruche ciasto wypełnione budyniem jagodowym. Wyszło pyszne, ale trzeba pamiętać o doprawieniu jagód, w przeciwnym razie ciasto będzie mdłe.

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej (z czubkiem)
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 250 g schłodzonej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. (Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta przekładamy do tortownicy i wylepiamy jej dno nie zapominając o bokach (jakieś 3cm). Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy 10-15 minut. Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy budyń jagodowy.



Składniki na budyń jagodowy:
  • 500 g mrożonych jagód (u mnie mieszanka leśnych i borówek amerykańskich)
  • 0,5 szklanki cukru (w zależności od kwaśności jagód)
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g budyniu jagodowego
  • 300 ml wody
Jagody, 100 ml wody i cukier wrzucamy do garnka i wstawiamy na gaz. Budyń wsypujemy do 200 ml wody i mieszamy. Kiedy jagody zaczną się gotować dodajemy sok z cytryny i mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub soku z cytryny. Rozrobiony budyń wlewamy do jagód i gotujemy. Po zdjęciu z ognia od razu przelewamy na gorące ciasto. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger