Co zrobić z zalegającymi mrożonymi owocami? Oczywiście ciasto. Zdecydowałam się na kruche ciasto wypełnione budyniem jagodowym. Wyszło pyszne, ale trzeba pamiętać o doprawieniu jagód, w przeciwnym razie ciasto będzie mdłe.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (z czubkiem)
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- opakowanie cukru wanilinowego
- 4 żółtka
- 250 g schłodzonej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. (Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta przekładamy do tortownicy i wylepiamy jej dno nie zapominając o bokach (jakieś 3cm). Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy 10-15 minut. Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy budyń jagodowy.
Składniki na budyń jagodowy:
- 500 g mrożonych jagód (u mnie mieszanka leśnych i borówek amerykańskich)
- 0,5 szklanki cukru (w zależności od kwaśności jagód)
- sok z połowy cytryny
- 50 g budyniu jagodowego
- 300 ml wody
Jagody, 100 ml wody i cukier wrzucamy do garnka i wstawiamy na gaz. Budyń wsypujemy do 200 ml wody i mieszamy. Kiedy jagody zaczną się gotować dodajemy sok z cytryny i mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub soku z cytryny. Rozrobiony budyń wlewamy do jagód i gotujemy. Po zdjęciu z ognia od razu przelewamy na gorące ciasto. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam drozdzowe jagodzianki, a to... jest wrecz spelnieniem marzen ♥
OdpowiedzUsuń