Święta tusz tusz, więc pora na jakąś Wielkanocną babkę. Co roku staram się robić coś innego i tym razem również tak jest. Przepis pochodzi ze starego kalendarza z 1990 roku. Przepis troszeczkę wiekowy, ale ciasto udane. Babka nie należy do tych lekkich, jest dość ciężka i mokra. Wielbicieli takich wypieków na pewno ucieszy ten przepis.
Składniki:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 ml kwaśnej śmietany
- łyżka masła
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuścić i odstawić. Jajka wraz z cukrami ubić na puszystą masę. Dodać ostudzone masło i śmietanę. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.40 min w 180ºC.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz