poniedziałek, kwietnia 08, 2019

Wielkanocna babka śmietanowa


babka wielkanocna, wielkanoc

Święta tusz tusz, więc pora na jakąś Wielkanocną babkę. Co roku staram się robić coś innego i tym razem również tak jest. Przepis pochodzi ze starego kalendarza z 1990 roku. Przepis troszeczkę wiekowy, ale ciasto udane. Babka nie należy do tych lekkich, jest dość ciężka i mokra. Wielbicieli takich wypieków na pewno ucieszy ten przepis.

Składniki:
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło rozpuścić i odstawić. Jajka wraz z cukrami ubić na puszystą masę. Dodać ostudzone masło i śmietanę. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.40 min w 180ºC.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger