czwartek, kwietnia 18, 2019

Mazurek kawowy

mazurek kawowy, ciasto kruche, wielkanoc

Jeżeli nie przepadacie za słodkimi mazurkami, to ten przepis jest właśnie dla Was :) a jeżeli uwielbiacie smak kawy tak jak ja, to koniecznie musicie tego spróbować.

Składniki na ciasto:

  • 210 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru kryształ
  • 140 g masła
  • cukier wanilinowy
  • płaska łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
Miękkie masło, cukry i żółtka utrzeć na gładką masę. Dodać resztę składników i miksować, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą. Cisto ma dość lekką konsystencję i takie ma być. Ciasta nie trzeba schładzać. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm nie zapominając o bokach na wysokość 2-3 cm. Cisto ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 min. do zamrażalnika. Piec w nagrzanym piekarniku do 180º C ok. 20-30 minut.



Składniki na masę kawową:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 160 g mleka w proszku
  • 50 ml wody
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • cukier wanilinowy
Mleko w proszku przesiewamy do miski. Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukry i wstawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia i kiedy cukry się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i szybko mieszamy. Całość wlewamy do mleka w proszku i miksujemy, pod koniec wrzucamy miękkie masło i ponownie mieszamy. Całą masę przelewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy. Dekorujemy wedle uznania.


Kruche ciasto- źródło przepisu YouTube

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger