Jeżeli nie przepadacie za słodkimi mazurkami, to ten przepis jest właśnie dla Was :) a jeżeli uwielbiacie smak kawy tak jak ja, to koniecznie musicie tego spróbować.
Składniki na ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 70 g cukru kryształ
- 140 g masła
- cukier wanilinowy
- płaska łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Miękkie masło, cukry i żółtka utrzeć na gładką masę. Dodać resztę składników i miksować, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą. Cisto ma dość lekką konsystencję i takie ma być. Ciasta nie trzeba schładzać. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm nie zapominając o bokach na wysokość 2-3 cm. Cisto ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 min. do zamrażalnika. Piec w nagrzanym piekarniku do 180
º C ok. 20-30 minut.
Składniki na masę kawową:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 160 g mleka w proszku
- 50 ml wody
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- cukier wanilinowy
Mleko w proszku przesiewamy do miski. Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukry i wstawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia i kiedy cukry się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i szybko mieszamy. Całość wlewamy do mleka w proszku i miksujemy, pod koniec wrzucamy miękkie masło i ponownie mieszamy. Całą masę przelewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy. Dekorujemy wedle uznania.
Kruche ciasto- źródło przepisu
YouTube
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz