czwartek, października 31, 2019

Mini szarlotki



Cisto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 8 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Rozwałkować i wylepić foremki. 


Nadzienie:
  • 3 kg jabłek
  • cukier(w zależności od potrzeby)
  • cynamon
  • 3-4 gozdziki
  • cukier wanilinowy
Jabłka obrać ,pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Dodać gozdziki i gotować jabłka, aż się rozpadną.Dodać resztę składników, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 
Do wylepionych foremek, włożyć jabłka, z ciasta powycinać paski, ułożyć na jabłkach i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-30 min. w 180 C. 







2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger