środa, października 23, 2019

Murzynek z jabłkami i kremem

Murzynek z jabłkami, serek mascarpone,krem

Po ostatnim dietetycznym i zdrowym deserze, przyszła pora na bombę kaloryczną :) i coś mniej zdrowego.

Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej Polskie Młyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Olej, wodę, kakao i szklankę cukru wrzucamy do garnka, z podanych składników gotujemy polewę i odstawiamy do wystudzenia. 
Białka ubijamy z resztą cukru, kiedy białka będą dobrze ubite nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku, pod koniec wlewamy stopniowo wystudzoną polewę. Przesianą mąkę wraz z proszkiem i sodą wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Blachę o średnicy 29x25* wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180ºC przez około 45 min. lub do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krem mascarpone:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.


Masa jabłkowa:
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub szara reneta)
  • 2-3 goździki
  • cukier (w zależności od potrzeby, lepiej aby masa została mocniej kwaśna)
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do garnka i od czasu do czasu mieszając, gotujemy aż powstanie masa z niewielką ilością kawałków jabłek. Dodajemy resztę składników, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Polewa:
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki 30%
W małym garnuszku śmietanę doprowadzamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną czekoladę (odstawiamy na 5 minut). dokładnie mieszamy i polewamy ciasto( polewa powinna być lekko gęsta)


Ciasto przekrawamy na dwie części, na dolny spód układamy masę jabłkową, na masę krem, przykrywamy drugą częścią ciasta i wkładamy do lodówki. 
Polewamy polewą i dekorujemy wedle uznania.

*ciasto można upiec w większej blaszce, wtedy będzie niższe.





1 komentarz:

  1. Ambrozja! Świetne połączenie smaków, idealne dla wymagających kubków smakowych ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger