sobota, maja 09, 2020

Kremowy przekładaniec

Ciasto z kremem, cake

Tym razem bomba kaloryczna :) ciasto nie należy do lekkich i jest dość słodkie, ale pyszne i idealne dla łasuchów.

Składniki na krem:
  • 600 ml mleka
  • laska wanilii
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła 82%
W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić.  Cukier utrzeć z żółtkami do białości, wsypać wymieszane mąki i miksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do mleka i wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przykryć folią spożywcza ,tak aby folia dotykała kremu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Składniki muszą być w podobnej temperaturze, aby krem się nie zważył.
Miękkie masło utrzeć na puch, cały czas ucierając, partiami dodawać budyń.

Składniki na masę kajmakową:
  • masa kajmakowa (460 g puszka)
  • 200 g masła 82%
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy kajmakowej cały czas miksując.
Składniki muszą być w podobnej temperaturze, aby masa się nie zważyła.

Pozostałe składniki:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • herbatniki 
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami.

Układanie ciasta:

Blachę o wymiarach 26x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Herbatniki+masa kajmakowa+krem+herbatniki+bita śmietana+ starta czekolada





2 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie. Przepis zapisany, na pewno wypróbuje ;)!
    Pozdrawiam i dziękuję ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Roboty jest, ale smak wynagradza wszystko :) Pozdrawiam i życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger