Sezon na rabarbar rozpoczęty!! W takim razie zapraszam Was na pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką.
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła 82%
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 70 g cukru pudru
Mąkę i kakao przesiać. Zimne masło pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Formę na tartę wysmarować tłuszczem, od razu wylepić ciastem i schłodzić w zamrażarce 15-20 min. albo w lodówce 1-1,5 godziny. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190ºC i podpiec 10-15 min. Wyjąć i wystudzić.
- 600 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Rabarbar obrać i pokroić w niewielkie cząstki, posypać cukrami i wyłożyć na spód ciasta.
Kruszonka:
- 120 g masła
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru kryształ
- łyżka cukru z wanilią
Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć rabarbar, na wierzch posypać kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piecz ok 30 min. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wygląda cudownie, smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuń