sobota, maja 23, 2020

Tarta z rabarbarem i kruszonką

cisto z rabarbarem,tarta z rabarbarem i kruszonką, tarte

Sezon na rabarbar rozpoczęty!! W takim razie zapraszam Was na pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką.

Składniki na spód:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła 82%
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
Mąkę i kakao przesiać. Zimne masło pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Formę na tartę wysmarować tłuszczem, od razu wylepić ciastem i schłodzić w zamrażarce 15-20 min. albo w lodówce 1-1,5 godziny. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190ºC i podpiec 10-15 min. Wyjąć i wystudzić. 



Nadzienie:
  • 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Rabarbar obrać i pokroić w niewielkie cząstki, posypać cukrami i wyłożyć na spód ciasta.

Kruszonka:
  • 120 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • łyżka cukru z wanilią
Miękkie masło zagnieść z resztą składników do uzyskania kruszonki.

Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć rabarbar, na wierzch posypać kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piecz ok 30 min. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!



1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger